Star Trek: The Next Generation möter Microsoft

Picard: Mr. LaForge, har du lyckats hitta en svaghet i Borgernas försvar? Mr. Data, har du lyckats få tillgång till deras kommunikationsvägar?

 

Geordi: Ja kapten. Faktum är att vi hittade svaret då vi sökte igenom våra databaser efter datakommunikation från den senare hälften av nittonhundratalet.

[Geordi trycker på en knapp, och en logga visas på skärmen.]

Riker [förbyllat]: Vad fasen är Microsoft?

Data: Låt mig förklara. Vi kommer att sända detta program, som av någon anledning kallas Windows, till Borgerna genom deras egna kommunikationsvägar. När Windows väl kommit in i deras system så kommer Windows att börja förbruka alla systemresurser som det kan få tillgång till.

Picard: Men Borgerna har ju förmågan att anpassa sig till omgivningen. Kommer de inte att kunna stänga ute Windows?

Data: De har den förmågan, kapten, men då Windows upptäcker att de försöker stänga av det skapar Windows en ny version av sig själv, kallat en uppgradering. I den processen förbrukar Windows en enorm mängd processorkraft, och varje ny uppgradering förbrukar dubbelt så mycket kraft som den tidigare versionen. Borgerna kommer inte att hinna med att anpassa sig till detta snabbt nog, och till slut kommer all deras processorkraft att gå till Windows, varpå ingen kraft kan avsättas till deras normala funktioner.

Picard: Gör så.

[15 minuter senare.]

Data: Kapten, vi har lyckats installera Windows via Borgernas kommunikationsvägar. Som vi misstänkte så förbrukade Windows 85% av deras processorkraft med en gång. Dock har vi inte fått någon information om kommande uppgraderingar.

Geordi: Vi har avsökt deras skepp och har upptäckt en tillväxt i Borgernas processorkraft och lagringsminne, men vi har fortfarande inte fått någon information om en kommande uppgradering som ska kompensera för Borgernas tillväxt.

Picard: Data, läs igenom historieloggarna igen och se om det är något som vi har missat.

Data: Jag tror att jag har hittat det. Borgerna har tydligen kringgått den delen av vår plan genom att strunta i att skicka in sina registreringskort till Microsoft.

Riker: Kapten, vi har inget val. Jag ber om tillstånd att påbörja flyktplan 3F!

Geordi: [upphetsat] Kapten, vänta! Borgernas processorkapacitet har plötsligt sjunkit till 0%!

Picard: Data, läs av deras aktiviteter. Vad händer?

Data: Tydligen har Borgerna hittat och startat det lilla programmet MS-Röj, och det har slukat all processorkraft som Borgerna kan uppbringa.

Picard: Vi väntar och ser hur länge MS-Röj kan uppehålla dem.

[Två timmar senare.]

Riker: Geordi, vad håller Borgerna på med?

Geordi: Som väntat har de övergett MS-Röj och håller just nu på att försöka utöka sin processorkraft och sitt lagringsminne, men jag har ställt in vår närmsta signalstation så att så fort de börjar närma sig kapabla värden för att slå tillbaka så skickas fler programmoduler över till dem från något som kallas Microsoft Plus!

Picard: Hur mycket tid har det köpt oss?

Data: Baserat på nuvarande problemlösningstakt kan jag med säkerhet säga att vi har fått ytterligare sex timmar.

Geordi: Kapten, ett annat fartyg har kommit in i våran sektor.

Picard: Identifiera.

Data: Det ser ut som om skeppet har samma markeringar som Microsofts logga...

Ur högtalarna: Detta är admiral Bill Gates på Microsofts flaggskepp Monopol. Vi har bevis för att det används oregistrerad mjukvara i den här sektorn. Överlämna er och alla era tillgångar så slipper vi öppna eld. Ni har tio sekunder på er att godta våra krav.

Data: Det främmande skeppet har just öppnat sina främsta vapenluckor och släpper nu ut tusentals människoliknande föremål.

Picard: Förstoring!

Riker: Herregud. Det är människor! Hur kan de överleva utan sina rymddräkter?

Data: Jag tror inte att det där är människor. Om ni tittar extra noga så kan ni se några utmärkande drag som bevis för att de inte är mänskliga: Samtliga bär hjortskinnsportföljer och bär Armanikostymer.

Riker och Picard, samtidigt [förskräckta]: Advokater!

Geordi: Det är inte möjligt! Alla advokater fängslades och skickades mot en säker död år 2017!

Data: Visserligen, men det verkar som en del har överlevt.

Riker: De har omringat Borgernas skepp och täcker det med alla möjliga sorts papper.

Data: Jag tror att det är det som nittonhundratalsmänniskan kallade byråkrati. Sådana processer var allt som oftast livsfarliga!

Riker: De sliter Borgerna sönder och samman!

Picard: Stäng av monitorerna, Data. Jag klarar inte av att se det. Inte ens Borgerna förtjänar en sådan ohygglig död...